कर्रेंट अफेयर्स: 21-22-2023

Current Affairs 2021
Current Affairs 2022
Current Affairs 2023

सामान्य विज्ञान और प्रौद्योगिकी

भूगोल
इतिहास
भारतीय संविधान
विज्ञान
प्रमुख दिवस
भारतीय कला और संस्कृति
खेलकूद सामान्य ज्ञान
पर्यावरण सामान्य ज्ञान
कम्प्यूटर सामान्य ज्ञान
भारतीय अर्थव्यवस्था
भारतीय राजव्यवस्था
किताबों का नाम और लेखक
राज्य और उनकी राजधानी
भारतीय कृषि से संबन्धित प्रश्न
सामान्य हिंदी व्याकरण प्रश्नोत्तर
बीएड एंट्रेंस एग्जाम सामान्य ज्ञान
डी.एल.एड एंट्रेंस एग्जाम
राज्य सामान्य ज्ञान
UP CTET/TET/TGT/PGT
KBC GK Quiz
सामान्य ज्ञान IMP
हरियाणा़ सामान्य ज्ञान
ओलम्पिक खेल

Indian Defense GK

भारतीय सेना में प्रवेश परीक्षा

Indian Police GK

भारतीय पुलिस में प्रवेश परीक्षा

UPSSSC सामान्य ज्ञान

UPSSSC PET GK MCQ
UPSSSC Lekhpal
UPSC Gk Quiz
UPPCL JE Civil
CG GK Qus Ans

Bank / LIC Entrance Exam

LIC Exam
बैंकिंग जागरूकता

SSC सामान्य ज्ञान

SSC GD परीक्षा
SSC MTS
SSC Stenographer
SSC
MP PSC
SSC CPO SI/GD

रेलवे परीक्षा

रेलवे सामान्य ज्ञान
रेलवे परीक्षा टेस्ट सीरीज

Reasoning

Logical Reasoning

Math

Arithmetic Math

English Quiz

English Quiz Point

Insurance

Insurance

Technology

Technology

Cryptocurrency

Meta & Cryptocurrency

HEALTH

HEALTH

प्रधानमंत्री योजना

PM Yojana

Famous In World

Most Famous

मज़ेदार हिंदी पहेलियाँ

Funny Gk Qus

UP Board Matrix Question

Class 8 NCERT Question
Class 9 NCERT Question
Class 10 NCERT Question
Class 11 NCERT Question
Class 12 NCERT Question

National Symbols Of India – GK Questions With Answers For children

The questions regarding national symbols provided in this section can serve as a GK quiz focusing on national symbols.

General Knowledge Questions On National Symbols Of India for Children With Answers

 

1. What is the national animal of India?
(a) Cow
(b) Elephant
(c) Lion
(d) Tiger

Answer >>

Answer: (D) Tiger

 

2. What is the national bird of India?
(a) Parrot
(b) Peacock
(c) Pigeon
(d) Sparrow

Answer >>

Answer: (B) Peacock

 

3. What is the national fruit of India?
(a) Apple
(b) Guava
(c) Mango
(d) Pineapple

Answer >>

Answer: (C) Mango

 

4. What is the national tree of India?    
(a) Ashoka
(b) Banyan
(c) Eucalyptus
(d) Neem

Answer >>

Answer: (B) Banyan

 

5. What is the national flower of India?    
(a) Jasmine
(b) Lily
(c) Lotus
(d) Rose

Answer >>

Answer: (C) Lotus

 

6. What is the national anthem of India?
(a) Jana-Gana-Mana
(b) Maa Tujhe Salaam
(c) Saare Jahaan se Accha
(d) Vande Mataram

Answer >>

Answer: (A) Jana-Gana-Mana

 

7. In which language was the Jana-Gana-Mana originally composed?
(a) Bengali
(b) Gujarati
(c) Hindi
(d) Marathi

Answer >>

Answer: (A) Bengali

 

8. Who wrote the national song of India?
(a) Bankim Chandra Chattopadhyay
(b) Ishwar Chandra Vidyasagar
(c) Muhammad Iqbal
(d) Rabindranath Tagore

Answer >>

Answer: (A) Bankim Chandra Chattopadhyay

 

9. How many Asiatic Lions are present on the Indian State Emblem?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Answer >>

Answer: (C) 4

 

10. Name the national aquatic animal of India?
(a) Blue Whale
(b) Ganges River Dolphin
(c) Octopus
(d) Shark

Answer >>

Answer: (A) Blue Whale

 

11. Which is the national river of India?
(a) Brahmaputra
(b) Chenab
(c) Ganga
(d) Narmada

Answer >>

Answer: (C) Ganga

 

12. What is the national currency of India?
(a) Dollar
(b) Indian Rupee
(c) Euros
(d) Yen

Answer >>

Answer: (B) Indian Rupee

 

13. Which is the national reptile of India?
(a) Anaconda
(b) King Cobra
(c) Python
(d) Viper

Answer >>

Answer: (B) King Cobra

 

14. Which is the name of the national heritage animal of India?
(a) Asiatic Lion
(b) Asiatic Black Bear
(c) Chimpanzee
(d) Elephant

Answer >>

Answer: (D) Elephant

 

15. What is the national vegetable of India?
(a) Bitter Gourd
(b) Potato
(c) Pumpkin
(d) Tomato

Answer >>

Answer: (C) Pumpkin

पिछले वर्ष के हल प्रश्न पत्र / अभ्यास सेट

  • Gk Question NCERT Class 5
  • Gk Question NCERT Class 6
  • Gk Question NCERT Class 11
  • NEET Biology Gk
  • CBSE Biology Gk
  • T20 Cricket World Cup
  • IPL 2022 Gk Quiz
  • IPL 2022 Gk Quiz
  • Learning License Test
  • Reasoning Questions Mock Test
  • Number Series Reasoning
  • Delhi Police Gk
  • Delhi Police History Gk
  • SSC CHSL GK QUIZ
  • NCERT Class 8 Science
  • NCERT Class 10 Science
  • BSC Nursing Entrance Exam
  • Stem Education GK
  • GNM/ANM BSC Nursing GK
  • Polytechnic GK
  • Panchayati Raj
  • Class 6 GK
  • Class 7 GK
  • Class 8 GK
  • Class 9 GK
  • Class 10 GK
  • Class 11 GK
  • Class 12 GK
  • Reasoning Question In Hindi
  • जानवरों के नाम हिंदी में
  • पक्षियों के नाम हिंदी में
  • सब्जियाँ के नाम हिंदी में
  • हड्डियों (Bones) के नाम हिंदी में
  • पहाड़ा (Tables 2 to 20)
  • महीनों के नाम हिंदी में
  • सप्ताह के नाम हिंदी (Week) में
  • रंगों के नाम हिंदी में
  • शहर के नाम हिंदी में
  • Amazing Facts GK
  • interesting GK
  • Stem Education GK
  • Polytechnic GK
  • Panchayati Raj
  • Agnipath Agniveer GK
  • Hssc GK Quiz
  • Jawaharlal Nehru jayanti GK
  • Airforce Agnipath Agniveer Gk
  • Class 6 GK Question and Answer
  • Hockey Related GK Questions
  • Haryana Patwari GK Question
  • Army Agniveer GK Question
  • Navy Agniveer Entrance Exam
  • AirForce Agniveer Entrance Exam
  • Bihar B Ed /D.EL.ED Entrance GK
  • Army NCC Gk Question
  • संस्कृत में सभी फलों के नाम
User Registration
Facebook share link
whatsapp share link
Scroll Down
This example demonstrates how to create a "scroll to top" button that becomes visible when the user starts to scroll the page.