Biology MCQs for Class 12 with Answers Chapter 2 Sexual Reproduction in Flowering Plants and Quiz

CBSE Biology Multiple Choice Questions for Class 12 with Answers Chapter 2 Sexual Reproduction in Flowering Plants. Biology MCQs for Class 12 Chapter Wise with Answers PDF Download was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Biology Sexual Reproduction in Flowering Plants MCQs Pdf with Answers to know their preparation level. gkSchools.com

Sexual Reproduction in Flowering Plants Class 12 Biology MCQs Question And Answer

Sexual reproduction in flowering plants is an important chapter in Class 12 Biology. It is frequently tested in CBSE exams, and preparing through multiple-choice questions (MCQs) is an effective way to boost your exam performance. In this section, we offer a comprehensive set of MCQs that cover the key concepts of sexual reproduction in flowering plants, as outlined in the NCERT textbook for Class 12. These MCQs are designed to help students familiarize themselves with the exam pattern and improve their understanding of the subject matter. Download the free PDF to prepare effectively for your exams and secure top marks in this crucial chapter.

 

1. How many microspore mother cells are required to produce 1000 microspores/pollen grains?
(a) 100
(b) 150
(c) 200
(d) 250

Answer >>

Answer: (d) 250

 

2. Which of the following represents the female gametophyte in angiosperms?
(a) Embryo
(b) Embryo sac
(c) Synergid
(d) Endosperm

Answer >>

Answer: (b) Embryo sac

 

3. In a breeding experiment, the selected male parent is diploid and the female parent is tetraploid. What will be the ploidy level of the endosperm that will develop after double fertilisation?
(a) Diploid
(b) Triploid
(c) Tetraploid
(d) Pentaploid

Answer >>

Answer: (d) Pentaploid

 

4. The development of fruits without fertilisation of the ovary, is called
(a) Parthenogenesis
(b) Parthenocarpy
(c) Agamospermy
(d) Apomixis

Answer >>

Answer: (b) Parthenocarpy

 

5. When the pollen of a flower is transferred to the stigma of another flower on the same plant, the process is known as
(a) Autogamy
(b) Geitonogamy
(c) Xenogamy
(d) Cleistogamy

Answer >>

Answer: (b) Geitonogamy

 

6. The number of meiotic divisions, required to produce 400 seeds in a pea plant, is
(a) 100
(b) 200
(c) 300
(d) 500

Answer >>

Answer: (d) 500

 

7. What is the function of filiform apparatus in an angiospermic embryo sac?
(a) Brings about opening of the pollen tube
(b) Guides the pollen tube into a synergid
(c) Prevents entry of more than one pollen tube into a synergid
(d) None of these

Answer >>

Answer: (b) Guides the pollen tube into a synergid

 

8. The female gametophyte of a typical dicot at the time of fertilisation is
(a) 8 – celled
(b) 7 – celled
(c) 6 – celled
(d) 5 – celled

Answer >>

Answer: (b)7 – celled

 

9. Polygonum type of embryo sac is
(a) 8 – nucleate, 7 – celled
(b) 8 – nucleate, 8 – celled
(c) 7 – nucleate, 7 – celled
(d) 4 – nucleate, 3 – celled

Answer >>

Answer: (a)8 – nucleate, 7 – celled

 

10. Both chasmogamous and cleistogamous flowers are present in
(a) Helianthus
(b) Commelina
(c) Rosa
(d) Gossypium

Answer >>

Answer: (b)Commelina

 

11. Even in absence of pollinating agents seed-setting is assured in
(a) Commelina
(b) Zostera
(c) Salvia
(d) Fig

Answer >>

Answer: (a)Commelina

 

12. Male and female flowers are present on different plants (dioecious) to ensure xenogamy, in
(a) papaya
(b) bottle gourd
(c) maize
(d) all of these.

Answer >>

Answer: (a)papaya

 

13. Feathery stigma occurs in
(a) pea
(b) wheat
(c) Datura
(d) Caesalpinia

Answer >>

Answer: (b)wheat

 

14. Feathery stigma occurs in
(a) bees
(b) butterflies
(c) birds
(d) wind

Answer >>

Answer: (d)wind

 

15. Which of the following is not a water pollinated plant ?
(a) Zostera
(b) Vallisneria
(c) Hydrilla
(d) wind

Answer >>

Answer: (d)wind

 

16. Spiny or sticky pollen grains and large, attractively coloured flowers are associated with
(a) hydrophily
(b) entomophily
(c) ornithophily
(d) anemophily

Answer >>

Answer: (b)entomophily

🎓 स्टूडेंट्स, आपकी राय हमारे लिए महत्वपूर्ण है!

क्या हमारी वेबसाइट **GKSchools** ने आपकी पढ़ाई में मदद की है? 🙌 तो कृपया हमें Google पर ⭐⭐⭐⭐⭐ रिव्यू देकर अपना समर्थन दें!

Google review
Google review

पिछले वर्ष के हल प्रश्न पत्र / अभ्यास सेट

  • Class 9 Social Science Test Four
  • Gk Questions And Answers For Class 2 In Hindi
  • Rrb Ntpc Apprentice Pre Question And Answer Set4
  • Class 9 Exam Preparation Tips
  • Travel Insurance
  • Agriculture Gk Question Answer
  • Birds Name In Hindi
  • Majedar Paheliyan Hindi
  • Average Math Questions
  • Gk Questions And Answers For Class 4 In Hindi
  • Bihar Daroga Si Gk Mains Exam
  • Aha Tamatar Bade Mazedaar Song
  • Coast Guard Gk Question One Liner
  • Gk Questions And Answers Class 6
  • Class 9 Science Test Five
  • Games And Gaming Quiz
  • Education Trends 2025
  • Sbi Clerk
  • Most Important Gk One Liner Question Answer In Hindi Set4
  • Class 12 History Gk
  • Hindi Grammar Quiz
  • Privacypolicy
  • Class 8 History Test Two
  • Class 9 Science Test Four
  • Class 9 Science Test Six
  • Class 11 Political Test
  • Funny Tricky Questions
  • Delhi Police Gk Question And Answer
  • Intelligent Animals In The World
  • Time And Distance Questions
  • Bihar Gk Question Answer Hindi
  • Todays Gk Test
  • Brain Challenge Exam
  • Class 8 Civics Test Three
  • Class 11 Economics Test1
  • Up Police One Liner Imp
  • Html Interview Questions Ans
  • Bihar Police Gk Quiz Hindi
  • Class 12 Physics Test4
  • Delete Instagram Account
  • Current Affairs May 2024
  • Class 1 Social Studies
  • Class 11 History Test1
  • Rrb Ntpc Apprentice Pre Question And Answer Set5
  • Structured Settlement Companies
  • Most Important Gk One Liner Question Answer In Hindi Set3
  • Up Police Constitution One Liner
  • Up Police Gk Previous Year Question Answer
  • Class 11 Economics
  • Up Board Class 10 Math Important Questions
⭐कृपया हमें 5-Star रेटिंग दें! ⭐
User Registration
Facebook share link
Instagram share link
whatsapp share link
Scroll Down
This example demonstrates how to create a "scroll to top" button that becomes visible when the user starts to scroll the page.