Class 11 Geography Chapter 1 Geography NCERT

NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 1 Geography as a Discipline with Answers Pdf. Students who are searching for NCERT . Class 11 Geography Question and answer

NCERT Class 11 Geography Question and answer

 

1. The description of the earth is known as
(a) Zoology
(b) Geography
(c) Pedology
(d) Geology

Answer >>

Answer: (b) Geography

 

2. The geographical phenomenon is
(a) dynamic
(b) static
(c) both
(d) none of them

Answer >>

Answer: (a) Dynamic

 

3. To which cropping pattern is related
(a) soils
(b) climates
(c) market
(d) all of them

Answer >>

Answer: (d) All of Them

 

4. Who frame the phenomenon of cause and effect relationship?
(a) geographer
(b) photographer
(c) both of them
(d) none of them

Answer >>

Answer: (a) Geographer

 

5. How human beings have come to terms with the nature?
(a) through adaptation
(b) through modification
(c) through primitive societies
(d) all of them

Answer >>

Answer: (d) All of them

 

6. Geography as a discipline is concerned with
(a) what
(b) where
(c) why
(d) all of them

Answer >>

Answer: (d) All of them

 

7. In India Himalayas have acted as a great barrier to
(a) protect
(b) to rainfall
(c) routes to migrants
(d) none of them

Answer >>

Answer: (a) protect

 

8. he physical geography is linked with
(a) meteorology
(b) pedology
(c) geomorphology
(d) all of them

Answer >>

Answer: (d) all of them

 

9. The shape of the earth is
(a) oval
(b) flat
(c) Geoid
(d) round

Answer >>

Answer: (c) Geoid

 

10. The major approaches to study geography have been
(a) systematic
(b) regional
(c) both
(d) none of these

Answer >>

Answer: (c) Both

पिछले वर्ष के हल प्रश्न पत्र / अभ्यास सेट

  • Gk Question NCERT Class 5
  • Gk Question NCERT Class 6
  • Gk Question NCERT Class 11
  • NEET Biology Gk
  • CBSE Biology Gk
  • T20 Cricket World Cup
  • IPL 2022 Gk Quiz
  • IPL 2022 Gk Quiz
  • Learning License Test
  • Reasoning Questions Mock Test
  • Number Series Reasoning
  • Delhi Police Gk
  • Delhi Police History Gk
  • SSC CHSL GK QUIZ
  • NCERT Class 8 Science
  • NCERT Class 10 Science
  • BSC Nursing Entrance Exam
  • Stem Education GK
  • GNM/ANM BSC Nursing GK
  • Polytechnic GK
  • Panchayati Raj
Scroll Down
This example demonstrates how to create a "scroll to top" button that becomes visible when the user starts to scroll the page.